Sightseeing in Jerusalem 091019

Här är vi på Jerusalem Archaeological Park, där utgrävningar har pågått sedan 1968. Utgrävningarna består av fynd från både första och andra tempelperioden, som inleds ca 900 f.Kr respektive 500 f.Kr.

Nedre delen av muren visar hur den ursprungliga tempelmuren var byggd, den övre delen är påbyggd på senare tid. Lägg märke till hur stora stenbumlingarna är, de står ovanpå varandra utan något som helst mellanlägg eller murbruk. Man har ställt dem med ca 2 cm förskjutning inåt så de är i en slags minimalpyramid i bautaformat. Man uppger att det var 8 lager sten under marken, sedan var ytterligare 40 påbyggt, vilket gör byggnationen bra mycket högre än den är nu, nästan himmelskt hög! Notera de två små hålen i hörnväggen!
Profeten Mohammeds nattfärd innehöll egentligen två resor, dels en från Mekka till Jerusalem och dels en från Tempelberget (här på bilden) upp till Gud. Dessa hål sägs vara platsen där profeten Muhammed band fast sin häst då han själv steg upp till Gud.
Till vänster i bild är affärsgatan, Herrods street, vilket också är från andra Tempelperioden.
Affärsgatan igen, till vänster i bild små bås som ska ha varit små butiker under samma tid.
Stenarna bakom mig är stenar som romarna rev ner från andra templet när de intagit Jerusalem ca 60 f.Kr.
'
Nu står jag med affärsgatan och affärerna samt tempelbyggnaden bakom mig. På tempelväggen ser ni utbuktande byggda stenar. Dessa är rester av den ramp som gick upp till Tempelberget från den plats som jag står. Se nedan:
På väg in mot Omayyad Palace, daterat från ca 600-talet e.Kr, dvs den tidiga islamiska perioden.
På väg ner till en kristen bostad. Där finns ett mosaik golv från en tidig kristen bostad. För att komma dit var vi tvungna att gå nedför en brant slingrande trapp nedför under marken. Uppfattade inte riktigt tidpunkten för bostaden, men drar slutsatsen att det måste vara före den islamiska eran då bostaden låg under utgrävningar för Umayyad.
Enligt vad jag läst är Konstantin den store den första kristna romerska kejsaren och han regerade i det romerska riken på 300-talet e.Kr. Lägg märke till att mönstret på golvet påminner om ett kors. Dock ansåg de kyrkliga att det var direkt olämpligt att använda sig av heliga tecken och symboler på ett golv som man skulle gå på. Därav mönstret! Förvånansvärt välbevarat!
I bakgrunden Olivberget!


Här syns trippel gate bättre!

Denna ljusstake är skapad utifrån Maimonides skrifter. Han levde på 1100-talet och ägnade sig åt att fördjupa sig i judendomens religiösa skrifter Torah och Talmud. Ljusstaken, även kallad menorah, ska placeras i det enligt judarna så småningom återupprättade templet. Menorah Värt att notera är att Klippmoskén redan är byggd på platsen.

Skylten bredvid Menorah!

Lenny blev sugen på Shawarma, vilken var den hittills bästa enligt Lenny!

Själv ville jag bara ha glass!

Vi befinner oss nu i judiska delen av gamla staden i Jerusalem. Detta är den första muren, daterad kring 700-talet f.Kr, runt Jerusalem.

På väggen på byggnaden bredvid visas hur hög muren var med hjälp av en skylt.

Detta är the Cardo, vilket är huvudgenomfartsleden genom Jerusalem från Bysantiska eran, vilket är ca 300-tal f.Kr. Den växte vartefter pilgrimsfärderna ökade och staden expanderade. Under korsriddarnas tid på 1000-talet omvandlades gatan till en övertäckt marknad.

Här ser man till och med gatustenarna.

Som en förlängning av korsriddarmarknaden har man försökt att behålla detta i form av en övertäckt modern judisk marknad.

Lenny på väg längs med muren i den armeniska delen av gamla stan.

Detta är Church of Dormition, där Jesus mor Maria sägs ha ingått i den sista vilan. Helt fantastiskt vacker kyrka, rund både utanför och inuti! Se nedan:







Annika och kung David, som regerade på 1000-talet f.Kr. Det var David som erövrade Jerusalem och gjorde staden till huvudstad i dåvarande kungadömet Israel. Han efterträddes av Kung Salomon, år 970 f.Kr, vilken var den som byggde det första judiska templet som senare på 500-talet f.Kr förstördes av Babylonierna.

Dags att åka och hämta Molly vid skolbussen.

Hej då, syns i morr´n.
Då åker vi till Masada:
